tab welcoming

Saturday, 29 December 2012

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2013

Assalamualaikum kepada pengunjung blog gua ...

Minta maaf kerana dah lama tak update blog. Baru ada kesempatan untuk update blog setelah lebih sebulan menyepi.

So anyway ... tarikh untuk pembayaran gaji bagi kakitangan awam dah keluar bagi 2013. Tahun baru 2013 ne, azam kerja lebih sungguh2 dan jgn lupa senyum selalu :)

Thx for viewing Layan Der blog

JANUARI (23.01.2013)  Rabu
FEBRUARI (25.02.2013) Isnin
MAC (25.03.2013) Isnin
APRIL (25.04.2013) Khamis
MEI (23.05.2013) Khamis
JUN (25.06.2013) Selasa
JULAI (25.07.2013) khamis
OGOS (22.08.2013) Khamis
SEPTEMBER (25.09.2013) Rabu
OKTOBER (10.10.2013) Khamis
NOVEMBER (25.11.2013) Isnin
DISEMBER (19.12.2013) Khamis


SUMBER : Pekeliling ANM

Wednesday, 14 November 2012

Ayam Organik HPA vs Ayam Biasa



Mungkin ramai yang belum tahu lagi apa itu ayam organik? Ayam organik ialah ayam yang diternak tanpa menggunakan sebarang vaksin untuk tumbesaran atau mengelakkan penyakit.

Salah satu syarikat yang mengeluarkan ayam organik ialah HPA. Sejak gua dah tahu HPA keluarkan ayam organik, gua tak beli lagi ayam kat pasar tu. Tapi bila dah takde stok, nak buat camne kan?

ok jom tengok beza ayam organik HPA dan ayam biasa.

1. Tidak terdapat lemak di bawah kulit.
2. Tidak hanyir
3. Makanan dari herba ubatan
4. Daging lebih manis
5. Daging lebil kenyal
6. Pembesaran secara natural (40 hari). Tidak guna hormon tumbesaran.
7. Tidak menggunakan ubatan kimia
8. Penyembelihan dikawal panel syariah
9. Penyimpanan di dalam stor yang khusus dan tidak bercampur
10. Lambat rosak


Komputer terpantas di dunia : Titan Cray XK47


Super komputer ini yang dinamakan Titan mencecah harga 100 juta dollar. Dengan kelajuan 17.59 petaplos per saat (1 000 000 000 000 000 bacaan per saat), ini merupakan komputer terpantas di dunia.

Jom layan top 5 super komputer di dunia:


  1. 1.Titan Cray XK47 at Oak Ridge National Laboratory (17.59 petaflops/s)
  2. 2.Sequoia BlueGene/Q at Lawrence Livermore National Laboratory (16.33 petaflops/s)
  3. 3.Fujitsu's K computer at the RIKEN Advanced Institute for Computational Science in Kobe, Japan (10.51 petaflops/s)
  4. 4.The Mira BlueGene/Q computer at Argonne National Laboratory in Lemont, Ill. (8.16 petaflops/s)
  5. 5.The JUQUEEN BlueGene/Q computer at the Forschungszentrum Juelich in Germany. (4.14 petaflops/s)

Sumber: Yahoo

Tuesday, 13 November 2012

WRO 2012 Results Kuala Lumpur



PETALING JAYA: Malaysia mencipta sejarah tersendiri selaku tuan rumah kali kelapan pertandingan World Robot Olympiad (KL WRO 2012) selepas meraih dua pingat emas, dua perak dan lapan gangsa.



Pingat emas negara disumbang pasukan SCB9, Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Cina Batu 9 Cheras dan Friendly Builders (SJKC Jalan Davidson) menerusi acara "Robot Organizer" dan terbuka bagi kategori sekolah rendah.


Selain itu, dua pingat perak turut diraih negara menerusi acara yang sama oleh pasukan Col Style (SJKC Sin Min A) dan YC Care dari SJKC Yuk Chai.

Thursday, 1 November 2012

Masyarakat Cina semakin terima hudud di Malaysia




Masyarakat Cina kini mula menerima dan memahami pelaksanaan hukum hudud, menurut kaji selidik terbaru Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL).
Walaupun Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dilihat bekerja keras menentang pelaksanaan hukum Islam tersebut, kaji selidik kedua berkenaan hudud yang dijalankan antara 1 September hingga 16 Sept 2012 itu menunjukkan peningkatan sekali ganda sokongan masyarakat Cina iaitu kepada 24 peratus, berbanding 12 peratus dalam kaji selidik sebelum ini pada 25 Oktober hingga 15 Disember tahun lalu.

Gaji Kakitangan Awam Naik 5% tahun 2013 ?

Wah kalu bab gaji naik mesti semua suka kan ? Semalam dilaporkan bahawa satu kajian akan dijalankan terhadap skim gaji kakitangan awam. Err kakitangan swasta jangan jelous lak. Kajian tersebut dilaksanakan bagi menaikkan gaji kakitangan awam bagi menangani kos sara hidup yang semakin meningkat. Kenaikan gaji tahunan sehingga 5 % mungkin akan dinikmati oleh 1.4 juta kakitangan awam. Oppsss tunggu dulu der ... baru kajian. Belum ada hitam putih der. tunguuuuuu




MELAKA - Kerajaan akan mengkaji semula skim gaji penjawat awam termasuk kenaikan tahunan sehingga lima peratus bermula tahun depanKetua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkata kajian itu bagi membantu penjawat awam menangani masalah kos hidup yang semakin meningkat.

"Kita akan mengambil kira mungkin mengikut kategori, kalau lima peratus itu untuk kategori yang teratas terlalu tinggi dan kita akan menyelaraskan semula," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis bersama 500 penjawat awam dan Anugerah Inovasi Sektor Awam di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini, hari ini.

Monday, 22 October 2012

Zulfahmi Khairuddin ... Tahniah der!

Hari Isnin yang sejuk der ... kalu kat umah ni, confirm dah hibernasi di bawah selimut. 



Ok ... korang kenal tak ngan mamat ensem kat atas nih. Atau mungkin gua patut tanya, korang pernah dengar ke nama tu??? Apo!!! tak pernah. Sebenarnya gua pun baru maklum nama tu hehe.

Nama mamat kat atas tu Zulfahmi Khairuddin. Beliau ialah pelumba dari negara kita yang mewakili pasukan AirAsia-SIC-Ajo. Beliau berlumba dalam kategori Moto3 dalam kejohanan Road Racing World Championship Grand Prix. 

Cuti Umum 2013 bagi Persekutuan dan Negeri

Sebelum ni gua dah post takwim persekolahan bagi tahun 2013. Malas mau sembang panjang, jom layan cuti umum bagi persekutuan dan negeri2 bagi tahun 2013.

Cuti Persekutuan 2013



Saturday, 20 October 2012

Cuti Sekolah 2013 KPM

Wah ... cepat betul masa berlalu. Rasanya kebanyakkan sekolah sedang sibuk dengan peperiksaan akhir tahun 2012. So lepas cuti ni, dah kena sambung pulak untuk sesi 2013 kan. 

Ok bagi student2 terutama yang nak exam next year, mesti sedang merancang jadual atau aktiviti bagi tahun depan. Bagi ibu bapa pula, mesti nak rancang bila nak pi picnic ngan anak2. Bagi guru2 pulak, nak rancang lesson untuk tahun 2013.

Layan der takwim sekolah 2013 yang dikeluarkan oleh KPM

KUMPULAN A
Sekolah2 di Kedah, Kelantan dan Terengganu


Friday, 19 October 2012

Yes 4G - Pakej yang ditawarkan

Kalu sebelum ini, Maxis Celcom dan Digi menjadi peneraju dalam internet tanpa wayar (broadband), kini semakin banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan broadband di Malaysia.

Salah satu nama yang semakin meningkat ialah Yes 4G yang dikendalikan oleh syarikat YTL. Rangkaian Yes 4G boleh mencapai kelajuan sehingga 20Mbps der!! Ini berita gembira bagi pendownload tegar hehe. Walaubagaimanapun, gua rasa kawasan yang dicover oleh Yes 4G masih limited tetapi akan semakin berkembang pada masa akan datang.


Thursday, 18 October 2012

Gempar! Wanita Teleportation di China

Memang gempak der! Baru2 ni ada video yang menunjukkan satu kejadian aneh/supernatural berlaku di China.

Rakaman video yang diambil dari CCTV sebatang jalan raya menunjukkan sebuah penunggang basikal telah diselamatkan oleh seorang wanita "teleportation" daripada dilanggar oleh sebuah lori.



short video

Wednesday, 17 October 2012

Apple bakal mengeluarkan iPad lebih kecil dan murah?


Syarikat gergaji Apple telah mengudang rakan2 media bagi suatu majlis yang bakal diadakan minggu depan. Penganalisis menjangkakan bahawa Apple bakal mengeluarkan tablet yang lebih kecil dan murah. 


iPad ini dijangka memberi saingan kepada syarikat Amazon. com dan Google yang masing-masing telah mengeluarkan tablet. Amazon.com telah mengeluarkan tablet Kindle Fire HD manakala Google telah mengeluarkan tablet Nexus 7.

Tuesday, 16 October 2012

Penerjun bebas cipta rekod dunia 1,342km/j ... melebihi kelajuan bunyi !!!


14 Oktober yang lepas, satu rekod dunia telah tercipta apabila Felix Baumgartner melakukan terjunan dari ketinggian 38.6 km. Penerjun dari Austria ini melakukan terjunan yang boleh membawa maut ini dengan kelajuan mencapai 1 342km/h !!!


Kelajuan terjunan ini mengatasi kelajuan super sonik iaitu 1 235km/j. Tambah menarik, kelajuan tersebut dicapai tanpa menaiki sebarang  pesawat atau alat sebaliknya dilakukan secara terjun bebas.

Terjunan yang dilakukan dari sebuah belon helium itu turut mencipta rekod sebagai terjunan payung terjun paling tinggi di dunia. Felix telah selamat mendarat di kawasan pergununngan New Mexico setelah melakukan terjunan tersebut.

Friday, 28 September 2012

Belanjawan 2013 Malaysia (Bonus + BRIM RM500/RM250 dll)

YAB Datuk Seri Najib Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan telah membentangkan budjet bagi tahun 2013 di parlimen hari ini. Pembentangan ini bermula pada jam 3.30 pm dan berakhir pada jam 6.30pm.

Belanjawan yang bertema "Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat : Sebuah Janji Ditepati" berjumlah 251.6 billion itu menggariskan 5 fokus utama bagi meningkatkan taraf hidup rakyat Malaysia.


Sebelum menutup pembentangan tersebut, beliau sempat berkempen dengan semangat hehe... Apapun semoga Malaysia terus cemerlang der.



Pembuka kata


- Kerajaan tidak pernah menjanjikan bulan, bintang dan cakerawala.

- Naskhah bajet ini penghargaan kepada rakyat Malaysia kerana terus meletakkan kepercayaan kepada kerajaan.


- Asas ekonomi kukuh membolehkan ekonomi negara di landasan teguh.


Gambaran umum

- Pendapatan per kapita negara sebanyak RM31,000 dan rizab antarabangsa sebanyak RM432.2 bilion.

- Hasil kerajaan pada 2013 dijangka sebanyak RM208.6 bilion berbanding RM207 bilion pada 2012.

- Defisit kerajaan pada 2013 dijangka sebanyak 4 peratus berbanding 4.5 peratus pada 2012.

- Perbelanjaan mengurus sebanyak RM201.9 bilion dan perbelanjaan pembangunan sebanyak RM49.7 bilion.


Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) 2012

wah ... indah sungguh dapat duduk hotel sambil menghadap Singapore hehe. Sebenarnya gua sekarang(24 Sept) di Johor Bahru bagi mengikuti Simposium Robotik. So awal2 pagi dah bertolak dan sampai ke Hotel The Zone Regancy, Johor Bahru. 

Ingat nak tempah bilik tapi semua dah habis untuk dua hari berturut2 ... emm cari punya cari, adalah satu Suria City hotel.




Ok pernah dengar ke National Robotics Competition (NRC)? NRC ini ialah satu pertandingan robotik yang dianjur oleh KPM dengan kerjasama Sasbadi. Terdapat 2 kategori yang dipertandigkan iaitu Regular dan Open. Setiap kategori dibahagikan kepada sekolah rendah, sekolah menengah rendah dan sekolah menengah atas.

Monday, 24 September 2012

Kesan air mani kepada lelaki dan wanita



Ehem2 ... macam XXX jer post kali nih. Err rilex bro, gua nak kongsi info yang menarik dan mungkin tak pernah di ajar di kelas sains. oppsss hehe ... anyway info ini boleh diamal untuk yang berkahwin sahaja. Yang belum tu, jgn cari bala nak cuba2. 

Ok berbalik kepada tajuk ... lelaki dan perempuan mempunyai air mani masing2. Jom kita lihat beberapa perkara berkaitan air mani dan kesannya.


1. Perut lelaki berkahwin BOROI

Selalu kita dengar bahwa perut lelaki cepat boroi sebab dah senang hati. Yeala ... dah kawin ni macam boss kan. " Sayang air kopi satu (sambil tgk TV) " " Sayang ... nak makan cekodok ikan bilis(sambil berbaring atas sofa)". Kan hapening hidup macam tu. Kalu dah kurang gerak, secara logik memang la perut ke depan kan. 

Sunday, 23 September 2012

Senarai 14 lokasi dipasang kamera AES JPJ (fasa 1)

AES adalah singkatan kepada Sistem Penguatkuasaan Automatik. Sistem ini setakat ini digunakan bagi mengesan pengguna jalan raya yang memandu melebihi had laju dan melanggar lampu isyarat merah.

Sekiranya seseorang pemandu melakukan kesalahan lalu lintas seperti di atas, kamera AES akan mengesan dan merakam secara automatik kenderaan yang terlibat.




Thursday, 20 September 2012

Rumah dengan "bumbung hidup"

apo! bumbung hidup ? ni nak buat April Fool ke kawan. Sekarang ni dah bulan 9 la bro ... hehe. Sabar dulu, bagi gua citer sikit ok.

Sebenarnya takde la bumbung rumah tu hidup dengan bernafas atau bergerak seperti manusia. Sebaliknya bumbung2 tersebut ditanam dengan rumput/bunga bagi menambahkan kecantikan dan unsur alam semulajadi.

Memang menarik kan idea tersebut? Bukan sahaja menambah kecantikan rumah tersebut, tetapi juga secara tidak langsung satu inisiatif baik bagi menjadi kawasan rumah lebih mesra alam.

jom layan gambor2 kat bawah ... layan der


1. Meera Sky Garden House, Singapore


Pulau-pulau yang dimiliki oleh billionaire

Nama pun billionnaire, memang sah2 byk duit kan. Bila dah jadi billionaire ni, takkan nak simpan je duit tu kan. So ada jugak la antara mereka yang membeli pulau ... diulangi membeli pulau. Pulau tersebutdibeli bagi tujuan peribadi atau menjadikannya kawasan peranginan.

Tak mau citer panjang, jom layan pulau2 yang dibeli oleh bilionaire dan anggaran nilai semasa pulau tersebut.

1. Lanai, Hawaii 

Pemilik: Larry Ellison
Nilai pulau: $500-600 juta 


Wednesday, 19 September 2012

Penjawat awam sedia kerja lebih masa (7:45am - 5:15pm) dengan 6 syarat



Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menawarkan untuk bekerja lebih masa setiap hari sekiranya kerajaan melaksanakan enam tuntutannya, termasuk bayaran lebih sebulan gaji.


Presiden kesatuan itu, Datuk Omar Osman berkata, Cuepacs bersedia membincangkan perkara itu dalam kongresnya, sekiranya kerajaan memenuhi tuntutan mereka dalam pengumuman Bajet 2013 pada 28 September ini.

"Cuepacs akan pastikan perubahan pekerja. Kita akan minta mereka bekerja lebih masa 15 minit sehari iaitu, datang seawal 7.45 pagi dan pulang 5.15 petang," kata Omar.

Air Asia FREE Seat kembali lagi ! (International)



Air Asia Homepage

Sapo2 yang rasa berjalan naik kapal terbang ... apa lagi! Inilah masa yang paling sesuai. Air Asia menawarkan FREE seat untuk penerbangan domestik dan international.

Tempoh booking untuk penerbangan domestik meliputi negara Malaysia, Indonesia, Filiphine dan Thailand dah bermua hingga 23 September 2012(Ahad). 

Sapo2 yang nak pi jauh2 sikit, malam ni stay up la. Booking untuk penerbangan international akan mula dibuka dari jam 12 tengah malam ini hingga 23 September 2012(Ahad). 

Kesemua penerbangan ialah pada tahun hadapan iaitu dari 1 April 2013 hingga 30 September 2013.

Tuesday, 18 September 2012

Air Asia FREE Seat kembali lagi !!!



Air Asia Homepage

Sapo2 yang rasa berjalan naik kapal terbang ... apa lagi! Inilah masa yang paling sesuai. Air Asia menawarkan FREE seat untuk penerbangan domestik dan international.

Untuk penerbangan domestik meliputi negara Malaysia, Indonesia, Filiphine dan Thailand. Tempoh booking adalah dari 18 September 2012 (Selasa) hingga 23 September 2012(Ahad). Untuk selain itu daripada itu adalah penerbangan international. Tempoh booking adalah dari 20 September 2012(Khamis) hingga 23 September 2012(Ahad). 

Kesemua penerbangan ialah pada tahun hadapan iaitu dari 1 April 2013 hingga 30 September 2013.

Tutorial : Install GPS Papago M9 ... 100% free

Assalamualaikum dan selamat pagi. Waduh2 lama dah tak update blog, top commentator ngan shout box pun dah tak function. Nasib baek la header aku tu masih utuh tak dimakan anai2 hehe

Pagi ni hujan renyai. Mungkin kesegaran pagi membuat tangan aku teruja untuk menaip :P  

Anyway just nak share tutorial untuk install PapaGo m9. bagi yang tak tahu lagi, PapaGo ni salah satu perisian untuk GPS. senang citer alat jalan ke sana sini :P

Ok ... sebelum ni gua dah post thread tentang cara nak install PapaGo x5 (version sebelum ini) kat link bawah ni.





Monday, 17 September 2012

Button Scroll to Top : Tips Blog

kadang kala, blog kita ni panjang sangat. sebab pertama ialah dalam satu page ada lebih satu entry(macam dalam blog gua ada 5 entry). sebab ke dua ialah post kita dalam satu entry tu panjang berjela-jela. panjang berjela2 tu bukan problem. iyeala ... bila nak sampaikan luahan hati atau perkara yang penting mestilah in detail kan?

tapi agak problem bila dah baca sampai bawah pastu ... bila nak atas balik kena guna mouse untuk skrol sampai ke atas balik. kan byk joule tenaga digunakan :P

so gua nak share button scroll to top. sebelum ni gua guna button yang permanent, belum skroll bawah pun dah appear button tu. tapi untuk tips kali ni, button scroll to the top hanya akan muncul bila page dah skrol ke bawah.


sebelum skrol ke bawah


setelah skrol ke bawah (button up sebelah kiri)

Anjing paling besar di dunia



hari ni jom kita berkenalan dengan George, seekor anjing jenis Great Dane. anjing ini dimiliki oleh seorang penduduk Michigan, Amerika Syarikat yang bernama Dave Nasser. yang kat atas tu Christie, isteri Dave Nasser.

alo kawan, tajuk punya gempak. tgk anjing kat gambar kat atas tu kecik kemetot jer. lu sembang kencang ka? hehe rilex bro, tu gambar George waktu baby (2006) 

sekarang ni George nak besar panjang. bukan setakat besar panjang jer, dah pegang rekod sebagai anjing paling besar di dunia. besar sgt ke? berat mencecah 114kg dengan tinggi 2.1 meter memang besar der.dah macam manusia punya size. meh usha sikit picture kat bawah ni. layan der

Tuesday, 31 July 2012

Lagu Tema Merdeka atau Lagu Tema Undi ?

mungkin ramai dah view lagu tema hari kebangsaan tahun ni. lagu tema ialah "Janji Ditepati". Lirik lagu ini ditulis oleh Dato' Rais Yatim, menteri Penerangan, komunikasi dan Kebudayaan. yang belum tgk lagi ... jom layan der...




mula2 gua pun tak amek port sangat tentang komen2 negatif terhadap lagu tema hari kemerdekaan ke 55. bagi gua, masing2 ada pandangan kan, boleh suka atau boleh kondem.


gua sangka baik la mungkin sikit orang je kot yang tak setuju dengan lagu tersebut.   rupanya2 dah jadi viral terutama kat youtube ... bertubi2 dislike dan komen negatif. mungkin lirik lagu tersebut yang dilihat lebih kepada kempen politik berbanding dengan penghayatan kemerdekaan.


ingat cherita tu habis setakat itu jer ... tak pasal2 logo hari kemerdekaan pun turut menerima kritikan. ada yang kata copy paste dari tahun2 dulu, ada yang kata tak kreatif dan korang grafik. yang latest gua baca, ada pulak yang kaitkan lagu tersebut dengan sebuah lagu dari negara jiran kita.




totally fail der ... whats ur opinion guys/girls ???

Sunday, 22 July 2012

Jangan Tertipu Dengan Fadhilat Solat Terawih 1-30

wah ... dah lama gua tak jengok blog ini. ada macam bersawang tak ke dah berdaki sana sini. setakat gua tgk hari ini, bersih dan suci je der hehe. anyway gua nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan al- Mubarak kepada semua tak kira dimana jua anda berada (eh ... cam pernah dengar kan? :P :P)


seperti biasa ... bila Ramadhan menjelma, ramai orang berpusu2 ke surau dan masjid bagi menunaikan solah terawih. syukur la camtu kan ... cumanya harap selepas berakhir Ramdhan pun dapat diteruskan amalan yang baik tu.


emmm dulu2 korang perasan tak ... bila datang je bulan Ramadhan, akan ada satu "hadis" yang menerangkan tentang kelebihan solat terawih bagi malam pertama hingga malam ke 30. kadang2 siap dapat risalah lagi. kelebihan bagi setiap malam memang terbaek, kadang2 macam tak percaya pun ada. apa!!! dah lupa? meh jenguk bawah ni jap.


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan. 

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

Tuesday, 3 July 2012

Video awek Jepun makan katak hidup2

kadang2 pelik jugak gua
dalam banyak2 makanan yang ada kat dunia ni
ada jugak "citarasa" berbeza makhluk bernama manusia ni


sebuah video
memaparkan seekor katak disiat hidup2
kemudian sebahagian badan dicincang "dadu"


katak itu kemudian dihidangkan 
dan dihiaskan di atas pinggan
yang paling best
katak tu masih hidup !!!!
dan dengan slumbernya
sorang awek makan bahagian dadu tu wek


ntahla
manusia moden sangat kot
tu yang citarasa pun "moden" :P




yang loya ngan katak
dinasihat jangan view video ni
boleh loya seminggu der wakaka





Sumber ; FM

Monday, 2 July 2012

Spain juara EURO 2012



spain tetap terbaek!!!
walaupun Itali mencipta kejutan membaham Jerman 
semasa separuh akhir EURO 2012
dan ramai jugak yang meramalkan
Itali bakal sekali lagi mencipta kejutan dalam final  
tetapi Spain membuktikan mereka tetap terbaek bagi tahun 2012 ini

spain bt Itali
dengan jaringan 4 -0
terbaek der
ini merupakan kejayaan ke 3 Spain 
dalam kempen EURO

Jerman mesti meracau dalam tido nih wakaka :P

Friday, 29 June 2012

Final EURO 2012 : Spain vs Itali

pagi tadi Itali telah mengejutkan Jerman
dengan kemenangan 2-1

so final terhebat
akan menemukan
Sepanyol dan Itali


my fav team = Sepanyol 
so jom layan final der
2 Julai 2012
2:45 am 


spain idaman kalbu :P

Thursday, 28 June 2012

Pertandingan Solar Car 2012

setelah lebih sebulan preparation
pagi tadi adalah kemuncaknya

bertempat di SMK Sri Tapah
berlangsung Pertandingan Solar Car
sempena Karnival Pendidikan 
Sains dan Teknologi 
peringkat daerah Batang Padang 2012

sekolah gua anta 2 team
1 team ada 3 org student
paling best tahun ni
majoriti semua amoi
ada sorang ja lengchai hehehe

pertandingan terbahagi kepada 2 slot
pertama presentation power point tentang solar car yang dicipta
masa yang diberi 10 minit bagi setiap team
pelbagai soklan yang berkaitan dengan solar car
akan ditanya oleh hakim

Tuesday, 26 June 2012

Yay !! dah lulus lesen moto+kar

assalamualaikum
slmt mlm

perghh 
dah lama gua tak singgah blog ni
ntah ada yang jenguk ke tak blog gua ni 
yeala ... bukan blog famous pun wakaka
sibuk ma
minggu lepas dan minggu ni meme sibuk hiler

anyway
pagi tadi around 7.30 am dah siap2
pi Tanjung Malim untuk amek lesen keta

sblm test kena dengar taklimat JPJ dulu
adeh !!! kakiku vibrate jer
mungkin aircond + debar2 der

Monday, 18 June 2012

Apa berlaku pada dunia sejak pil perancang keluarga diperkenalkan

Pil perancang keluarga dalam bentuk kapsul atau tablet yang boleh ditelan diperkenalkan pada tahun 1961. Sebelum itu kondom merupakan cara yang popular bagi menahan wanita daripada mengandung. Semenjak 2 orang saintis iaitu Carl Djerassi dan Frank Colton membuat penemuan hebat tersebut landskap dunia menerima perubahan yang cukup hebat, berikut adalah beberapa kesan penting hasil daripada wujudnya pil perancang keluarga:


  • Merancang keluarga dengan hanya perlu menelan ubat mula menjadi tarikan di Amerika. Pada tahun 1964 sahaja terdapat seramai 6.5 juta wanita Amerika mula menggunakannya. Pada 1968 angka tersebut menjadi dua kali ganda. Walaupun kerajaan cuba membendung penggunaan pil telan itu hanya untuk wanita berkahwin, pasaran gelap mula timbul dan tidak dapat dikawal. Ia sebenarnya menyemarakkan budaya hedonism di Amerika yang makin galak pada pertengahan 1960-an.



  • Di Britain pula perkara yang sama berlaku di mana pil itu mendapat sambutan menggalakkan apalagi pada masa itu revolusi orang muda meletus dengan dipelopori oleh kumpulan The Beatles yang menjadi kegilaan. Pil perancang menjadi jawapan kepada remaja muda-mudi yang teruja melepaskan nafsu masing-masing dan mengelak dari termengandung.


Sunday, 17 June 2012

Hidup kan untuk memberi

eh chop ...
macam pernah dengar je
quote "hidup kan untuk memberi"
hehehe


memberi ni tak semestinya bagi duit
segala perkara yang kebaikan
itulah yang patut kita beri kepada orang lain 


kalu dunia macam kat video bawah ni
memang aman dunia der
semua akan berkasih sayang
masing2 cuba memberi kebaikan kepada org lain
mengikut kemampuan yang ada


tapi realiti sekarang
semua menuju "self centric"
lu lu ... gua gua



Penyanyi asal lagu DORAEMON

layan lagu dulu der

siri kartun doraemon 
telah mula disiarkan di tv sejak 1979.
dari tahun 1979 hingga tahun 2005,
lagu tema (opening theme) yang digunakan ialah
"Doraemon no uta".
setelah tempoh tersebut,
beberapa lagu baru digunakan.

lagu tersebut telah dinyanyikan 
oleh 5 artis yang berbeza.
video di atas dinyanyikan oleh Satoko Yamano.
beliau merupakan artis kedua
diberi penghargaan untuk menyanyikan lagu
yang diminati oleh kanak2 sedunia :P
kadang2 parents pun layan der

emmm 
korang kecik2 dulu layan ke Doraemon ni ?
ada tak die hard fans Doraemon nih
sampai terguling2 nangis sebab ayah suruh tutup tv
sebab waktu dah nak dekat maghrib 
wakakakaka

just teringat
sekarang ni ada lagi ke siri Doraemon ni
kat Malaysia atau kat Jepun
just curious


Sumber: kuih dorayaki

Saturday, 16 June 2012

Proton Preve Special Edition 2012

kete proton ni
ramai yang complaint sejak dulu lagi
mana2 pi kalu discuss pasal proton
payah nak dengar positive feedback
especially yang guna kete proton


bulan April yang lepas
proton melancarkan sebuah lagi model bernama Perve
nama cam pelik der
tapi mungkin nak bg nampak lain dari model2 yang dulu
nama lain = prestasi pun lain (bertambah baik)
** mudah2an begitu la


mungkin ini sebagai satu batu loncatan 
bagi membuktikan proton juga mampu bersaing
dan membuang persepsi buruk sedia ada


proton juga bakal menampilkan
Proton perve special edition
yang dinamakan Sapphire
masih belum dilancarkan lagi
yang pasti ...exterior meme stylo der
jom layan picture kat bawah ni



Anda gayat ?

kalo dah kat tempat yang tinggi 
meme gayat der
tapi kalu setakat panjang pokok rambutan ka
pokok manggis ka
takde la gayat kan

ok 
tak mau tulis panjang2
lu gayat
jom layan gambar kat bawah



Thursday, 14 June 2012

Gadis Tanzania dan skill bolanya

gua tabek spring la kat minah ni
meme hebat gak skill timbang bola dia
tapi kalu dalam field
tak tahu pulak camne performance dia
apepun layan der


p/s: sapo2 nak no telefon minah ni, boleh contact gua :P



Tuesday, 12 June 2012

Hide and seek Toddler POV (Video)

video di Youtube ni
baru 5 hari
dah 500 000 viewer


nape yeak?
saksikan sendiri der 



Kereta 2 tayar bakal tercipta

kereta 4 tayar tu biasala kan
tapi ada ke keta ngan 2 tayar?


sekumpulan saintis mengumumkan
bahawa kereta dengan 2 tayar 
yang dapat 'tegak berdiri' tanpa terbalik
bakal dicipta dalam beberapa tahun lagi


kenderaan hibrid "motobike car" ini
menggunakan teknologi elektronik Gyroscope
bagi membolehkannya tegak dan stabil

pemandu dapat duduk
dan menggunakan steering seperti yang ada dalam kereta
cuma kenderaan ini ada satu tempat sahaja
so sape2 yang nak membonceng tu
minta maaf je la 


dengan teknologi Gyroscope
kenderaan tersebut dapat tegak dan stabil
walaupun dipandu dalam keadaan perlahan
atau dalam situasi mendaki 


hah! mesti tertanya2 
laju ke benda alah ni
dah la kecik
pastu pakai elektrik der
macam tak berbaloi 


kenderaan Lit C-1 ini
dapat top speed hingga 193km/h
dan sekali charge boleh bertahan sehingga 320 km
harga yang ditawarkan dalam RM775 setakat ni


jom layan video tentang Lit C-1 kat bawah 


Sumber: TMI 

Saturday, 9 June 2012

Top 10 bahasa di dunia

10. Bahasa Jerman
90 000 000

Official language: Jerman, Austria, Liechtenstein, Luxembourg

9. Bahasa Jepun
132 000 000
Official language: Jepun , Palau

Sprinter 100m, Usain Bolt "melanggar" budak !

pemegang rekod dunia
acara 100m dari Jamaica
telah berjaya memenangi acara kesukaannya itu
pada kejohanan IAAF Diamond League
bertempat di Stadium Bislett ,Oslo


namun 
setelah tamat di garisan penamat
dua org budak telah meluru ke arahnya
budak pertama sempat dielak oleh beliau
budak kedua ... telah "dilanggar" 
dan "diheret" beberapa meter
pihak polis sedang menyiasat kejadian tersebut :P

sekian berita
jgn lupa layan video kat bawah


amboi ...langgar yang blonde yeak hehe, tak sengaja der

Friday, 8 June 2012

Sesi Pecah Lemak

yay!
gua sgt gembira
petang semalam tercipta satu rekod dunia
what!!!
world record ?
are you sure man ?

bertenang semua
sebenarnya rekod dunia diri gua
**sambil senyum sinis
setelah hampir 2 tahun gua hibernasi 
dari sebarang aktiviti bersenam (mandom)

semalam gua dapat la jogging satu pusingan
kat taman berdekatan dengan rumah gua
** la ... satu pusingan pun nak kecoh ka.

ok la tu der
permulaan yang baik
igt senang ker setelah 2 tahun 
lemak2 kat badan gua riang gembira membina koloni
akhirnya gua dapat jugak berjogging

memang berbaloi jugak buat aktiviti camni
rasa2 lebih aktif
harap2 lepas ni dapat lebih konsisten
al maklum, baru sehari jogging dah turun 1/2 kilo :P :P
kalu seminggu jogging
dah cukup untuk cover penurunan berat badan bagi setahun

wakakakaka

hari ni dapat sambung riadah sikit
moga2 badan lebih sihat der
senang sikit nak buat amal
senang sikit nak terjah blog korang :)

adios babe

ini bukan perut gua ok ... hopefully tak jadi camni

Thursday, 7 June 2012

Facebook akan lenyap dalam masa 8 tahun





KEJATUHAN nilai saham Facebook akibat apungan pasaran saham syarikat barangkali menunjukkan perkara yang lebih buruk bakal berlaku.

Seorang penganalisis senior pelaburan meramalkan syarikat itu akan mengalami kejatuhan dan lenyap dalam masa lapan tahun.

Eric Jackson, dari syarikat Ironfire Capital meramalkan bahawa Facebook mengalami kejatuhan yang sama seperti bekas gergasi internet seperti Yahoo, kerana ia bersaing dengan syarikat-syarikat yang lebih baru.

Menurutnya seperti yang dilaporkan oleh NBC, Facebook terpaksa berjuang dengan laman sesawang mobile yang lebih moden dan akhirnya ia akan lenyap.

Pensil vs Kamera

dalam bidang seni
ada bermacam idea dan gaya
bagi menunjukkan nilai kreatif dan keunikan penggiat seni

ada yang buat lukisan 3D jalanan
ada yang buat gambar guna stokin ... ada meh
ada yang bina bangunan pasir
ada yang guna trick bila nak amek gambar
semua ini dan yang lain2 dilakukan 
tanpa menggunakan software untuk edit

seorang seniman bernama Ben Heine
menggabungkan gambar
dan ilustrasi pensil
bagi menghasilkan gambar yang awesome

seni ini tidak gunakan sebarang software
untuk edit gambar tersebut
sekeping kertas
yang dilukis dengan ilustrasi yang menarik
digabungkan dengan background 
yang diambil dengan kamera

layan der

Mickey Mouse dan Shamu ?