tab welcoming

Friday, 1 June 2012

Petua elak mata pedih akibat bawang

smlm org dtg umah
so dgn minimum knowledge ttg masakan
aku pun masak
nasi putih
sup ayam
ikan merah panggang
sambal kicap
plus air oren+sunkis merah


kalu nak masak tak sah kalu tak bubuh bawang kan ? (yea meh...)
emm kalu ramai dtg
saiz hidangan pun jadi besar
bawang pun kena guna byk sikit


waktu potong bawang merah (bwg rose...ala yg chomel kecik2 tu)
meme air mata mengalir deras
mau sumpah seranah aku kat en bawang tu


emm anyway
korang tau tak kenapa 
korang sedih sgt 
waktu potong bawang
**bukan bwg putih ok :P


meh gua story sikit
bawang ini terdiri daripada sel2
sel ini ada 2 part yang diasingkan oleh lapisan membran
part 1 [enzim] part 2 [molekul2 yang ada sulfur] 





bila kita potong bawang
kita memecahkan membran sel dalam bawang tu
sulfur yang sebelum ini terasing oleh lapisan membran 
kini bebas bergerak dan bergabung dengan enzim
hasilnya ...
satu jenis gas akan terhasil


gas ini akan bertindak dgn air mata 
dan menghasilkan asid sulfurik
asid ini yang menyebabkan mata seolah2 terbakar
dan akan ransang mata
untuk hasilkan lebih banyak air mata 
bagi menghilangkan radang pada mata


alo kawan
kalu dah masak ... nape tak rasa pedih mata pun
ooo ...sebab enzim pada bawang tu dah deactivate (mcm ada suiz der :P)


emmm
ada tak cara supaya korang tak nangis
mcm tgk citer hindustan 
bila potong bawang
ade ke?
ade kot
kot jer?
ntah


1.ada petua spy letak bawang kat hjg pisau (TESTED :FAIL)
2.ada skill potong bawang guna spec mata Ray Ban (NOT TESTED)
3.ada petua pasang kipas angin kuat2 (NOT TESTED)
4.ada petua supaya potong bawang dalam air (NOT TESTED)


5.petua yang paling best (TESTED and 100% working)
** mcm apply crack software lak :P


letak bawang dalam peti sejuk selama 10 minit
letak kat freezer compartment, supaya hasil max

then baru potong


kupas dan potong bawang sedekat mungkin dengan mata :P
tak pedih der

suhu yang rendah 
sebabkan tindakbalas kimia
antara enzim dan sulfur 
slow down
so mata akan kurang/totally  terpelihara 
dari keradangan 


Sumber: Bawang oh Bawang 

1 comment:

Mrs Lurve said...

xpernh cuba letak bawang dlm peti ais, harus cuba jgk nti..tp pelikla ada org yg xpedih mata pun bila kupas bawang..relex jer..mcm ne?