tab welcoming

Wednesday, 6 June 2012

Tips Blog: Check berat blog

satu perkara yang mungkin blogger2 terlepas pandang 
ialah masa loading blog masing2
eh gua punya blog!
suka ahti gua la nak lambat ke cepat!
lu apehal sibuk2


minta maaf encik/cik/puan/Dato'/Datin
kadang2 bila blog kita "berat" (loading time too long)
visitors2 terutama yang baru ke blog kita
akan rasa sedikit tertekan ... yea meh
dan terus meninggalkan blog kita (mungkin untuk selamanya) :P
dengan ini bounce rate kita akan meningkat


tambah memburukkan keadaan
apabila blog kita dah la "berat"
visitors punya internet speed mcm siput
tekanan akan meningkat dengan mencanak ... yea meh


jadi disamping rekaan/widget yang macam2
pastikan blog kita tidak terlalu "berat"


so amacam mau check nih
ok gua mau share satu website 


1. Masuk ke website di bawah
Pingdom  <--CLICK here



2. Setelah tu pilih Tools kat menu


3. Masukkan URL blog dan tekan Test Now


4. Tunggu sampai siap testing

5. Jika hendak tahu dengan detail tentang loading blog, boleh pilih 4 menu kat bawah. 

6. Lastly kalu nak tau perkembangan "berat" blog, pilih History dan skroll ke bawah ## Previous test for ....

nape loading time aku bertambah nih ???

9 comments:

CikMai said...

blog ni sempoi je....cepat loading

TanpaNamaDer said...

time kaseh :)

Dieyna said...

sy dpt perfomance 74/100.. kemudian lower than 96%.. apa mksudnya

Hans said...

berat blog aku

TanpaNamaDer said...

Dieyna ... maksudnya 96% blog/website yang telah ditest di pingdom lebih laju loading dr blog awk

LydSunshine said...

Mekasih share link ni. Blog saya 86% slower than bla..bla... slow jugak ye. Kalo mcm tu, dlm blog kena tinggalkan ruang untuk entry je. Yang side2 bar tu sorok. hehe.

CikMai said...

kalau nak share ape2 dari mai , share lah...

TanpaNamaDer said...

tq Cik Mai

Pecinta pink^^ said...

blog kita overweight,,aih..kena slim kan ni..kihkih